ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ G20 ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ «ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΟΔΟΜΗ» ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑ

Pin It

2023 11 24 a

 

Μετάφραση για την ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ

Οι διεθνείς ηγέτες διαφημίζουν την ψηφιακή δημόσια υποδομή ως ένα μεγάλο άλμα για ευκολία και ασφάλεια, αλλά ο κίνδυνος για την ελευθερία είναι εξίσου σημαντικός.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ, Ινδία– Η ομάδα των 20 (G20), οι 19 χώρες με τη μεγαλύτερη επιρροή στη γη μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει εγκρίνει προτάσεις για τη διερεύνηση της ανάπτυξης μιας «ψηφιακής δημόσιας υποδομής», συμπεριλαμβανομένων συστημάτων ψηφιακής ταυτοποίησης και ενδεχομένως ένα κεντρικό ψηφιακό νόμισμα.

Η G20 αποτελείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αργεντινή, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ινδία, την Ινδονησία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, την Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία, την Νότια Αφρική, τη Νότια Κορέα και την Τουρκία. Τα μέλη της «αντιπροσωπεύουν περίπου το 85% του παγκόσμιου ΑΕΠ, πάνω από το 75% του παγκόσμιου εμπορίου και περίπου τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού».

Σε μία δήλωση ηγετών που δημοσιεύθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου, οι ηγέτες της G20 ζήτησαν «ταχεία εφαρμογή» του Πλαισίου Αναφοράς Κρυπτο-Περιουσιακών Στοιχείων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και Τροποποιήσεις στο Κοινό Πρότυπο Αναφοράς, ένα πλαίσιο φορολογίας και αναφοράς για κρύπτο-περιουσιακά στοιχεία. Επίσης, ενέκριναν «συζητήσεις σχετικά με τις πιθανές μακροοικονομικές επιπτώσεις που προκύπτουν από την εισαγωγή και υιοθέτηση των Ψηφιακών Νομισμάτων της Κεντρικής Τράπεζας (CBDC).

Στη συνέχεια, στις Συστάσεις Πολιτικής για Προώθηση Χρηματοοικονομικής Ένταξης και Κέρδους Παραγωγικότητας μέσω Ψηφιακής Δημόσιας Υποδομής που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα, η G20 ενέκρινε την διερεύνηση της «ψηφιακής δημόσιας υποδομής» (DPI) που αποτελείται από «ψηφιακή ταυτότητα, ψηφιακές πληρωμές και ανταλλαγή δεδομένων». Η ψηφιακή ταυτοποίηση, υποστήριξε το έγγραφο, «θα μπορούσε να προωθήσει την οικονομική ένταξη, ειδικά σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου η ανεπαρκής τεκμηρίωση συχνά είναι εμπόδιο για την ιδιοκτησία λογαριασμού».

Οι Epoch Times ανέφεραν ότι «καμία συζήτηση για την απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων» δεν έγινε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Σαββατοκύριακου της G20 για το θέμα, αλλά πολλοί αξιωματούχοι είναι ενθουσιασμένοι για ένα πιο ψηφιακό μέλλον.

«Η προεδρία της Ινδίας έθεσε στο τραπέζι βασικά ζητήματα που σχετίζονται με τη ρύθμιση ή την κατανόηση ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο για το χειρισμό ζητημάτων που σχετίζονται με τα κρυπτο-περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε η Nirmala Sitharaman, υπουργός Οικονομικών της Ινδίας.

«Πολλοί από εσάς είστε εξοικειωμένοι με το ψηφιακό πιστοποιητικό για τον COVID-19», είπε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, προτείνοντας ότι το αμφιλεγόμενο πιστοποιητικό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρότυπο για μια ευρύτερη ψηφιακή ταυτότητα. «Η ΕΕ το ανέπτυξε για τον εαυτό της. Το μοντέλο ήταν τόσο λειτουργικό και τόσο αξιόπιστο που 51 χώρες σε τέσσερις ηπείρους το υιοθέτησαν δωρεάν».

«Το μέλλον είναι ψηφιακό», πρόσθεσε. «Πέρασα δύο μηνύματα στην G20. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο για ασφαλή, υπεύθυνη τεχνητή νοημοσύνη, με παρόμοιο φορέα όπως η [Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή] για το κλίμα. Οι ψηφιακές δημόσιες υποδομές επιταχύνουν την ανάπτυξη. Πρέπει να είναι αξιόπιστα, διαλειτουργικά και ανοιχτά σε όλους».

Το σύστημα India Stack DPI (ψηφιακή δημόσια υποδομή), το οποίο ενσωματώνει λειτουργίες ταυτοποίησης και πληρωμής, αναφέρθηκε επίσης ως μοντέλο.

«Το India Stack αποτελεί παράδειγμα αυτής της προσέγγισης, συνδυάζοντας ψηφιακή ταυτοποίηση, διαλειτουργικές πληρωμές, ψηφιακά διαπιστευτήρια και συνάθροιση λογαριασμών», δήλωσε η Βασίλισσα Maxima της Ολλανδίας, η οποία επίσης υπηρετεί ως ειδικός συνήγορος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για συμπεριληπτική χρηματοδότηση για ανάπτυξη. «Σε μόλις έξι χρόνια, πέτυχε ένα αξιοσημείωτο 80 τοις εκατό ποσοστό χρηματοοικονομικής ένταξης – ένα κατόρθωμα που θα χρειαζόταν σχεδόν πέντε δεκαετίες χωρίς προσέγγιση DPI».

Οι προοπτικές ψηφιακού νομίσματος από την κεντρική τράπεζα και της κεντρικής ψηφιακής ταυτοποίησης διαφημίζεται ως σπουδαίες εξελίξεις για προσωπική ευκολία, ασφάλεια και αξιοπιστία, αλλά ενέχουν μεγάλο κίνδυνο για την προσωπική ελευθερία. Οι επικριτές προειδοποιούν ότι τέτοια συστήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να παρακολουθούν ή να περιορίζουν ευκολότερα τις μετακινήσεις ατόμων, να εισβάλλουν στην ιδιωτικότητά τους και να περιορίσουν τις οικονομικές τους επιλογές, τελικά με τη πιθανότητα να εξαρτηθεί ακόμη και η δυνατότητα πληρωμής για οτιδήποτε από τη συμμόρφωση με τα νέα κυβερνητικά πρότυπα.

Ένα τέτοιο μέλλον διερευνάται προς το παρόν από την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία νωρίτερα αυτό το έτος διέταξε μία μελέτη για τη σκοπιμότητα της μετάβασης σε ψηφιακό δολλάριο, παρόλο που η ιδέα εγκαταλείπεται από άλλες χώρες που το έχουν εξετάσει, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Δανίας και της Νιγηρίας. Μόνο το 16 τοις εκατό των Αμερικανών τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης ενός CBDC, σύμφωνα με μία έρευνα του Μαΐου από το ελευθεριακό Ινστιτούτο Cato.

Στον τομέα των Ρεπουμπλικανών που επί του παρόντος ανταγωνίζονται για την υποψηφιότητα ώστε να αμφισβητήσουν τον Μπάιντεν για την προεδρεία του 2024, ο κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντης της Φλόριντα έχει λάβει την πιο σθεναρή θέση κατά των CBDCs. Τον Μάιο υπέγραψε νομοθεσία για την απαγόρευση «της χρήσεως ενός ομοσπονδιακού ψηφιακού νομίσματος της κεντρικής τράπεζας (CBDC) αποκλείοντάς το από τον ορισμό του χρήματος στον Ενιαίο Εμπορικό Κώδικα της Φλόριντα» και «από την ξένη έκδοση CBDC ώστε να προστατευτούν οι καταναλωτές από παγκοσμιοποιητικές προσπάθειες υιοθέτησης ενός παγκόσμιου ψηφιακού νομίσματος».

Τον Ιούλιο δήλωσε ότι «αν είμαι πρόεδρος, την πρώτη μέρα θα απορρίψουμε το ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας. Τέλος. Νεκρό. Δεν θα συμβεί σε αυτή τη χώρα […] τη στιγμή που θα τους δώσετε τη δύναμη να το κάνουν αυτό, θα επιβάλουν ένα κοινωνικό πιστωτικό σύστημα σε αυτή τη χώρα. Το CBDC είναι μια τεράστια απειλή για την αμερικανική ελευθερία».

Ο επιχειρηματίας και συνυποψήφιος του GOP Vivek Ramaswamy έχει επίσης επικρίνει τα CBDC, αποκαλώντας τα ως «καλό μονοπάτι για να μοιάσουμε περισσότερο με την Κίνα», και «δεν είναι καλός τρόπος για τις ΗΠΑ να προχωρήσει από την άποψη ότι είναι κράτος επιτήρησης».

Πηγή


Εκτύπωση   Email